Papaysallad och en moppefärd runt den fina landskapet i Phan

Hej alla glada bloggläsare
En av minna sista dagar innan hemfärd till Sverige så tog jag min moped och åkte runt i det vackra landskapet runt om i Phan med min kamera och tog några foton på landskapet. Efter moppe färden så var det dax att äta lite mat, en papayasallad och en tallrik med färska grönsaker i den lilla hemma restaurangen inte långt från vårat hem i Phan fick det bli. Salladen smakade ljuvligt med sin söttma, hetta och syra. Jag har gjort ett eget recept och tolkning på papayasalladen, så prova och njut av dom fatastiska smakerna.
 
 
 
 
 
Papayasallad Som Tam
 
4 personer
4 klyftor vitlök
6 st röd thai chili
4 msk torkade räkor
2 långa gröna bönor elle 8 st haricort verts
8 cocktailitomater
1- 2 morötter
2 msk palmsocker (socker)
2 msk tailändsk fisksås
3 limefrukt
6 msk osaltade morötter
 
1. Skala vitlöken och lägg i en mortel, dela och kärna ur och tillsätt chilin i morteln.
2.Tillsätt torkade räkor och mortla till en röra.
3:Tillsätt socker och fisksåsen, rör om ordentligt..
4. Skölj och och skär börnorna i 3 cm långa bitar.
5. Krossa dem grovt tillsammans med röran i morteln.
6. Skölj, skala, dela samt kärna ur papayan. Riv grova strimlor av papaya, använd ev potatisskalare och sedan strimla så tunt du kan med kniv.Skala och strimla morot och.dela tomaterna.
7. Häll över röran från morteln i en stor bunke ( har man en jätte stor mortel kan man blanda allt i den) och blanda ner tomat, morot, vitkål och papaya.
8. Skär limen i klyftor och pressa ner saften i bunken och rör om.
9. Rosta jordnötterna i en het stekpanna, låt svalna och rör försiktigt ner i salladen.
 
Tips: Handla vissa ingredienser i en asiatisk butik som t.e.x små röda tai chili, palmsocker, fisksås, torkade räkor och omogen papaya. ( det går att använda papaya som är mogen okså, då kan man tärna fruktköttet och man får då en en helt annan karaktär på smaken.) 
 
Trevlig söndag i solskenet.
Göran Nilsson
 
Allmänt | | En kommentar |
Upp