Wallenbergare

Hej alla glada bloggläsare!

Regnet öser ner utanför fönstret på Källeberg och sommaren som man längtat så efter är kanske inte riktigt som man hoppats. Jag tänkte att jag kunde ge er en liten historisk berättelse och ett recept från det klassiska köket.
 
En höjdare från det klassika köket är Wallenbergare med potatismos, gröna ärtor, rårörda lingon och skirat smör.
Det fins många histotier bakom receptet på Wallenbergare, man vet inte riktigt vilken historia som är sann. En av historierna är att Markus Wallenberg i mitten av 1930 talett kom till sitt stambord på Restaurang Cecil som låg på Bibloteksgatan 5 på Normalm i Stockholm. Han hade precis kommit från en resa på kontinenten, där han hade ätit en underbart god hackad kalvfilé. Markus bad köksmästaren Julius Carlsson att försöka göra något liknande. Den legendariska köksmästaren Julius Carlsson var många kockars skräck på den här tiden och var känd för sitt häftiga humör. Julius Carlsson antog utmaningen och tillagade det vi i dag kallar Wallenbergare.
 
Wallenbergare
 
400 gram mager kalvfärs
4 äggulor
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk torkad dragon, smulad
1- 1/2 dl vispgrädde
Ströbröd
Smör
  • Se till att kalvfärs, äggulor och grädde är kylskåpskalla. Blanda kalvfärsen med saltet först, då binder färsen och vätskan bättre.
  • Blanda färsen med äggulor, grädde, vitpeppar och dragon. Arbeta kraftigt ihop till en smidig färs. Blanda alltsamman väl.
  • Forma smeten till fyra runda biffar och vänd dem i ströbröd.
  • Stek Wallenbergarna gyllenbruna i rikligt med smör på inte för hög värme.

Servera potatismos, gröna ärtor, rårörda lingon och skirat smör till Wallenbergarna.
  
 
Lycka till
Göran Nilsson
 
Allmänt | |
Upp