Makrill med gräddkokt spetskål och doftande vilda växter på Källeberg
Hej alla glada sommarfirare!
På mitt sista program som radiokock på radio Sjuhärad innan sommaruppehållet så tillagade jag makrill med gräddkokt spetskål. Nu är det säsong för både spetskål och makrill och båda de här råvarorna tillsammans blir en fantastisk smakupplevelse.
Makrill med gräddkokt spetskål och färsk potatis:
4 makrillfileer
Salt
Citronpeppar
Smör och rapsolja till stekning
Grilla eller stek makrillfileerna några minuter på varje sida, salta och strö på lite citronpeppar.
Gräddkokt spetskål
1 litet spetskålhuvud
1 pkt bacon
2 dl vispgrädde
Smör
Salt och nymalen vitpeppar från kvarn
- Skär bort roten på kålen och strimla den fint.
- Strimla baconen och stek den i enh hög stekpanna.
- Blanda ner spetskålen med ett par klickar smör och låt fräsa tillsammans med baconen någon minut, så att spetskålen sjunker ihop.
- Häll på grädden och koka tills grädden tjocknar.
- Smaka av med salt och nymalen vitpeppar från kvarn.
Servera färskpotatis och citron till makrillen,

På Källeberg blommar många av minna vilda växter just nu och det är en fröjd för ögat och desutom luktar det ljuvlig.




Trevlig helg
Göran Nilsson