Rarberpaj med vit choklad och kokos samt gammeldags vaniljsås

 
 
 
Hej alla glada bloggläsare!
 
I dag skiner solen på Källeberg och man blir så sugen på en rabarberpaj som hör sommaren till.
I min rabarberpaj har jag valt att använda vit choklad och kokos för att få en lite anorlunda karaktär.
Snart är det midsommar och då skulle en smaskig rabarberpaj passa bra efter all midsommarmat.
 
Foton: Anna Nyström
 
 
Rabarberpaj med vit choklad och kokos samt gammeldags vaniljsås
 
 500 g rabarber
1/2 msk potatismjöl
3 msk kokos
100 g vit choklad, grovhackad
3 msk socker
 
Deg
 
1/2 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g smör
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Skär rabarberna i skivor. Blanda rabarber, potatismjöl, kokos, vit choklad och socker I en ugnssäker form.
  • Blanda havregryn, vetemjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret, skuret i bitar och arbeta ihop till en smulig deg. Fördela degen över rabarbern.
  • Grädde i mitten av ugnen ca 20-25 minuter. Servera med vaniljsås.
Vaniljsås
 
4 äggulor
1 dl socker
3 dl vispgrädd
2 dl standard mjölk
1/2 vaniljstång ( två tsk vaniljsocker)
  • Vispa samman äggulor och socker till en vit fluffig massa.
  • Skär upp vaniljstången på längden, så att det små svarta fröna kommer fria.
  • Koka upp grädden och mjölken tillsammans med den uppskurna vaniljstången. (vaniljsocker)
  • Tag bort vaniljstången och vispa ner den kokande gräddmjölken i äggmassan.
  • Slå tillbaka alltsammans i kastrullen och låt sjuda några minuter, men inte koka.
  • Slå upp såen i en bunke och rör i den då så att den inte skinnar sig.
Severa såsen ljummen eller ställ in den några timmar i kylen efter att den blivit ljummen och servera den kall och den blir då också lite tjockare.
Lycka till
Göran Nilsson
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Allmänt | |
Upp